|
Moxa
Moxa is afgeleid van een kruid dat in het japans Mogusa heet. Een Nederlandse vertaling van Mogusa is bijvoet, de Artemisia vulgaris.Het is een kruid dat bij aansteking langzaam en zeer heet verbrandt. Het geeft een aangename en weldadige infrarode uitstraling. Het moxeren is een eeuwenoude oosterse therapie die sinds ongeveer 200 jaar ook in europa bekend is. Het is een therapie die meegekomen is met de accupunctuur. Een acupuncturist kan er voor kiezen om tegelijk met het zetten van naalden moxa te branden boven het punt wat hij behandelen wil. Dit betekend dus dat iemand met kennis van accupunctuur of shiatsu deze methode met veel meer fantasie kan toepassen. De grondbeginselen zijn echter simpel en door iedereen te leren.
Het basismateriaal voor het moxeren is in twee vormen te krijgen, in sticks en los. De sticks zijn het meest handig in gebruik. De losse moxa moet voor het gebruik eerst (als shag) stijf in een vloeitje gerold worden.
Het aansteken van de moxa kan eenvoudig met lucifers. Het doven van een stick is mogelijk door hem na gebruik met de kop in het zout te steken. De hitte en daarmee de werking is afhankelijk van de hoeveelheid as die er op zit, hoe meer as des te minder uitstraling. Een bakje in de buurt en vaak aftikken is wel een voorwaarde.
Moxeren is goed bij chronische pijnen, slapte en gebrek aan energie bij littekenbehandeling en bij cosmetische acupunctuur
Hoe wordt moxa gebruikt?
Ik begin op een afstand van ongeveer 1 cm. boven de huid. Dan draai ik de punt van de moxastick langzaam rond boven het te moxeren punt. Met mijn vingers naast het te moxeren punt voel ik of de huid niet te warm wordt. De sensibele zenuwen zijn verschillend op verschillende plekken van het lichaam. Ik vraag de cliënt mij te zeggen als hij/zij pijn voelt. Het is de kunst de afstand zo te bepalen dat pijn en roodheid uitblijft, en de moxa vrij lang, tot ongeveer 5 minuten boven het oppervlak gehouden kan worden. Als er een steekje in een punt gevoeld wordt kan er even met de vinger over gewreven worden voor je verder moxeerd. De genoemde 5 minuten is maar een aanduiding. De duur van de behandeling hangt sterk af van de reacties van de cliënt en het aantal punten dat je wilt moxeren, veel punten dan korter per punt.
Laatst aangepast (zondag, 04 december 2011 20:43) |