7. Placebo effect van acupunctuur


Hieronder ziet u een, met een vertaalprogramma van pubmed, vertaalde versie van een verzameling ''systematic reviews'', Januari 2010, interessant..

Hopton A

Macpherson H


Department of Health Sciences, University of York, York, UK

Abstract Doelstellingen: Er is onenigheid over de vraag of acupunctuur niet effectiever is dan placebo. Om dit te verduidelijken debat, gesynthetiseerd we de verzamelde bewijzen van systematische reviews over de gepoolde gegevens van hoge kwaliteit gerandomiseerde gecontroleerde studies vergelijken acupunctuur te sham acupunctuur voor chronische pijn. Methode: Systematische reviews van acupunctuur voor de meest voorkomende vormen van chronische pijn (rug, zijn knie en hoofd) gepubliceerd tussen 2003 en 2008 afkomstig van Ovidius databases: Medline, Allied en aanvullende geneeskunde database, Cochrane Library en Web of Science in december 2008. Acht systematische reviews met meta-analyses van gepoolde gegevens in aanmerking kwamen voor opname. De gegevens werden verkregen voor de korte en lange termijn resultaten voor de meest voorkomende vormen van pijn. Twee onafhankelijke beoordelaars beoordeeld methodologische kwaliteit. Resultaten: Voor de korte termijn resultaten, acupunctuur bleek significante superioriteit boven schijnvertoning voor rugpijn, knieën pijn en hoofdpijn. Voor de langere termijn resultaten (6 tot 12 maanden), werd acupunctuur significant effectiever voor knie pijn en spanning van het type hoofdpijn, maar inconsistent voor rugpijn (een positieve en een overtuigend). In het algemeen waren effect maten (gestandaardiseerde gemiddelde verschillen) gevonden relatief klein zijn. Discussie: Het vergaren van bewijsmateriaal uit recent beoordelingen suggereert dat acupunctuur meer is dan een placebo voor voorkomende chronische pijn voorwaarden. Als deze conclusie juist is, dan kunnen we de vraag stellen: is het nu tijd om onderzoeksprioriteiten weg verschuiving van de vraag placebo-gerelateerde vragen en vragen verschuiving naar meer praktische vragen over de vraag of de algemene uitkering is een klinisch betekenisvolle en kosten-effectief?

Hoe gaat dat, acupunctuur en placebo?

De werking van acupunctuur is omstreden. Veelal komt dit door slecht opgezette onderzoeken en het feit dat de mogelijke werkzaamheid niet verklaard kan worden door de huidige theorieën. Tot dit onderzoek werd het positieve effect van acupunctuur daarom afgedaan als een placebo effect.

Acupunctuur veroorzaakt veranderingen in het brein die niet aan het placebo-effect te wijten zijn.
Het is lang een ingewikkelde kwestie geweest: hoe ontwerp je een goede, placebo-gecontroleerde studie om het effect van acupunctuur te meten?
Een placebo-variant van een medicijn is in de vorm van een onschuldig kalktabletje snel gevonden, maar bij acupunctuur moet je prikken. En in de placebogroep moet je wel doen alsóf je prikt, maar dat niet doen.

George Lewith van de Universiteit van Southampton bedacht een list. Hij vond het nepnaaldje uit. Bij geringe druk verdwijnt het nepnaaldje in de huls, zoals een toneeldolk ook niet echt in het lichaam van de acteur verdwijnt. En met het nepnaaldje laten proefpersonen zich goed foppen.

De twee groepen proefpersonen - veertien patiënten met gewrichtsklachten in hun duim - onderzocht Lewith vervolgens met een PET-scanner. Bij beide groepen bleken hersengebieden actief waarvan bekend is dat ze opiaten produceren, de huispijnstillers van het brein. Bij de groep die met echte naalden werd geprikt, was bovendien de insula actief, een gebied in de hersenschors. Wat dat laatste te betekenen heeft, weet Lewith niet precies, maar voor hem staat nu vast dat acupunctuur 'een echt effect heeft'.

 

 


Laatst aangepast (woensdag, 14 december 2011 23:27)

Copyright © 2010 karibu tel 06-13277686 ---.
All Rights Reserved.