allergie

Een allergie is een overmatige reactie van het afweersysteem,(immuunsysteem) op lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Allergische reacties kunnen snel, fel en moeilijk controleerbaar zijn.Allergische reacties worden veroorzaakt door het vrijkomen van relatief grote hoeveelheden histamine en andere actieve weefselstoffen in organen, (huid)weefsel of de bloedbaan. In het laatste geval kan een levensgevaarlijke allergische of anafylactische shock optreden.

Steeds meer mensen hebben last van allergie en intolerantie, dit is een soort voorloper van allergie en minder ernstig.Dit kan zich uiten als hooikoorts, maar ook als eczeem of astma. Ook hebben steeds meer mensen last van voedselintoleranties.

Allergenen

De meest voorkomende allergenen zijn:
- Uitwerpselen van de huisstofmijt
- Veren in dekbedden en kussens
- Huidschilfers en haren van (huis)dieren
- Schimmels en gisten
- Stuifmeel (pollen) van grassen en bomen.
- Insectenbeten en -steken
- Medicijnen (o.a. penicillinen!),
- Wasmiddelen/-verzachters
- Pleisters
- Metalen (o.a. nikkel-allergie)
- Voedselbestanddelen

Voedselallergie

Bepaalde voedselbestanddelen, zoals schelpdieren, pinda's, sesamzaad, kiwi's, lactose of gluten, maar ook daaraan toegevoegde kleur- of smaakstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen, kunnen een allergische reactie veroorzaken. Een bekend voorbeeld van voedselallergie is de overgevoeligheid van sommige baby's voor koemelk. Voedselallergie kan worden voorkomen door het gebruik van voedsel waarvoor men overgevoelig is te vermijden.Men kan voor veel verschillende substanties allergisch zijn.

Allergie is een ingewikkeld probleem waarvan de oorzaak nog niet goed duidelijk is.Het immuunsysteem reageert daarbij op een stof die op zich niet gevaarlijk is voor het lichaam.Acupunctuur kan vaak goed helpen bij allergieën.Bij hooikoorts is het handig al vóór het seizoen begint te beginnen met de behandeling, dus in januari/februari, omdat dat het tijdstip is van de longenergie.Als u al klachten heeft kan er zeker ook behandeld worden, maar het is vaak effectiever om daar van tevoren mee te beginnen.

Laatst aangepast (zondag, 11 december 2011 23:01)

 

.....................................